криптиране на торенти

23.02.08 – 13:09

“Слуша” ли ви вашият доставчик? ограничава ли вашият p2p трафик? е тема във форума на аренабеге и с обещанието за постигане на космически скорости призовават потребителите да си включат protocol encryption-а в торент клиентите. При това с опцията връзките да се правят само с пиъри включили криптирането. Това в повечето случаи води до драстично намаляване на скоростта (като отрежеш 80-90% от пиърите, какво друго може да стане?), което се споменава в темата от някой заблуден коментар.

Може би има ISP-та ограничаващи p2p трафика, но едва ли това ще стане масова практика - все пак поне 70-80% от трафика в България е от p2p. Кой ще почне да реже клона на който седи? А и “криптирането“, в случая, всъщност не прави нищо друго освен това че p2p трафика не може лесно да се маркира от доставчика като такъв и съответно да се ограничава или следи. Лесно. За хората с желание и пари всичко е възможно. За анонимност въобще не става и дума.

Пуснах и аз “криптирането“, но не като задължителна опция. Намират се тук-там по някой такъв пиър. Ползвам KTorrent и забелязах, че се вързвам с “катинарче” само към µTorrent. Някаква несъвместимост с незаслужено популярния BitComet може би - нищо чудно.

 1. 3 Responses to “криптиране на торенти”

 2. Здравейте наскоро попаднах на една торент търсачка - http://www.edics.info
  Доколкото разбрах от там имаш достъп до няколко милиона торента.
  Вапроса ми е за какво тогава са ни торент тракериите???

  By okman on Dec 11, 2009

 3. здр,
  торента съдържа две неща - описание на файловете и тракер. когато пуснеш торент файла в торент клиента си, той се свързва с тракера, който му два списък с пиъри - хора, които имат същите файлове. тракера е важен до колкото може да си избереш хората, от които ще сваляш съдържание. ако ползваш тракера на замунда, ще сваляш от предимно български пиъри, съответно с доста добра скорост. ако ползваш тракера на пиратския залив, ще имаш достъп до повече пиъри, но с по-малка скорост, предимно международни. ако ползваш някой частен тракер, ще имаш достъп до по-качествени пиъри и т.н.
  DHT-то, на което изцяло премина пиратския залив, не разчита на един тракер, а на мрежа от нодове, но принципът е почти същия - трябва да се свържеш с ресурс в мрежата, който да ти подаде пиъри, от които можеш да свалиш нужното ти съдържание.

  By stealth on Dec 11, 2009

 1. 1 Trackback(s)

 2. Mar 27, 2009: stealth’s blog » Blog Archive » IPRED в Швеция

Post a Comment