Top 50 Sci-Fi movies

25.01.08 – 20:15

Мотая се из IMDb в търсене на нещо интересно за гледане. Разглеждам за пореден път “Top 50 Sci-Fi movies” и за пореден път откривам, че съм изгледал почти всичко — без някои анимета (това ще се поправи) и старите филми преди 50-60-те години (а това май няма). И изведнъж, хоп! На 40-то място филм от 2008 г. — Cloverfield — честно, не го бях чувал. Като гледам май и той страда от синдрома на високия рейтинг при новите филми. И цитати от рода на:

Hud: Rob, what time do the choppers take off?
Rob: 0600
Hud: What time is that?
Rob: 6:00 Hud…
Hud: Oh yeah, I knew that.

въобще не му помагат. Поредният нов филм, който няма да гледам…

 1. 3 Responses to “Top 50 Sci-Fi movies”

 2. (привет на твоя територия ;) )

  за съжаление не виждам как може да се добие представа за Кловърфийлд без да се гледа - филмът е дотолкова различен, че всички нормални канали са непригодни.

  не пречи да се опита обаче.

  ок, имайки впредвид горното, няколко обречени опита все пак:
  - сюжетно, филмът е monster movie от типа на Godzilla, и не се отличава съществено от този вид филми по отношение на историята си
  - като форма на разказване е в една лодка с Blair With Project, с тази разлика, че е явно заявен фикшън и само имитира автентичност;
  - гледането на филма е повече преживяване, отколкото… изслушване на визуален разказ, каквито са другите филми.
  - авторът отсъства в цялото (видео)-повествование, а героите нито са фокусирани преднамерено, нито са интерпретирани от невидимото присъствие на режисьора - стилистично, заснетото се равнява на това да видиш клип от нечий рожден ден в YouTube
  - всичко казано в горната точка е майсторски изработена илюзия - режисурата е ПОТРЕСАВАЩА! (при все привидното й отсъствие) отказът от нормалните камера-ефекти и пълната липса на саундтрак, са просто брутално компенсирани от микса на First-Person кадрите и “реалните” звуци, които следват динамиката на inteligently designed саундтрак.
  - филмът е до болка реалистичен. общо взето не си представям какво може да го направи по-действителен. най-много да изскочи някой от екрана и да те нашамароса (ако не друго ;))
  - ей такива неща :)

  Няколко директни причини да го гледаш:
  - този филм е кино-явление, за което няма директен аналог (най-близкият му родственик е Blair Witch Project, като някакъв ориентир), следователно добър, лош, трябва да се види, ако искаш да си в час със ставащото в киното и въобще популярната култура :)
  Накратко: най-малкото трябва да имаш собствено мнение
  - вероятността да ти хареса не е малка, въпреки високия праг, който поставя нетрадиционната и user-unfriendly форма на представяне - рейтинга в ИМДБ не е изсмукан от пръстите на някого :)
  - simon says: Гледайте го! Do it! :D

  By ffox on Jan 26, 2008

 3. е, след такова представяне, няма как да не го гледам :)
  мерси!

  By stealth on Jan 26, 2008

 1. 1 Trackback(s)

 2. Apr 13, 2008: stealth’s blog » Blog Archive » Cloverfield

Post a Comment