Трябва ли ми linux?

06.06.07 – 21:02

Често ми се налага да обяснявам напоследък дали на някой ще му е по-добре с linux вместо с win… та, ето и малко общи размишления on-line:

Ползвате ли специализиран софтуер? Най-вече за работа - CAD, audio/video обработка, счетоводство и т.н. В 90% от случаите тези програми нямат версия за linux, а емулирането е доста съмнително. Разбира се, не ви пречи да инсталирате две операционни системи на компютъра си (win & linux), но това не е удобно.

Играете ли? Не става въпрос за малките игрички - тетрис, минички, судоку - те си вървят. Проблемът е при новите, хипер-мега-гига яки игри. Няма да казвам заглавия за да не се изложа, но шанса да тръгнат клони към 0.  Съществува Cedega (wine с добавки) с която могат да се подкарат повечето игри на около 1-2 годинки, но не очаквайте чудеса. Купете си гейм конзола :)
Имате ли видео камера? Или с други думи - ползвате ли skype? За някои ще е ужасно да научат, че версията за linux на skype не поддържа видеовръзка.

Ако споменатите проблеми не ви засягат или можете да преживеете и без тях, ето какво ще получите:

Система без вируси? Да! Колкото и невероятно да звучи :)
Има ли програми за linux? Повечето дистрибуции идват с почти всичко необходимо - openSUSE и Debian идват с около 20000 приложения :) В началото ще е малко объркващо докато разучите новите имена на програмите, но се свиква бързо.

Стабилност? След първоначалната настройка на системата грижите за нея са практически нулеви. Няма дефрагментация, чистене на регистри, “профилактични” рестарти… Мързелива работа :)
Още инфо? В сайта Линукс за българи :)

 1. 3 Responses to “Трябва ли ми linux?”

 2. Ще рече човек, че си на процент от продажбите - такава реклама му спретна. Сега като купя на сина нов компютър, мога да се пробвам с LINUX-а. Може да се окжа, че си прав. Пак. Аз така не вярвах и за лисицата, но веднъж реших пробно да я сложа и оттогава не съм я махал. IE умря за мен.
  Та, може и за това да не ме лъжеш…

  By mama on Jun 12, 2007

 3. честно казано не стана достатъчно добре… а процент от продажбите - едва ли… по-скоро процент от работата :)

  By stealth on Jun 12, 2007

 4. Трябва ти Mac ;-)

  By Иван on Oct 7, 2007

Post a Comment