The Big Short

07.03.16 – 20:55

The Big Short (Големият залог) е филм, който се опитва да обясни защо и как се случи финансовата криза от 2008 год. Казвам „опитва“, защото незапознатите с терминологията е трудно да наредят пъзела в главата си. А трябва! Финансовият/банковият свят се крие зад помпозно звучащи продукти, завързани термини, отказва да дава обяснения, а в някои страни е противозаконно да говориш против банки. От друга страна, държавата те задължава да ползваш по един или друг начин банковата система, и да „инвестираш“ във финансови инструменти.

В годините след 2008-ма очаквах да се появат повече произведения (в частност и филми), които да информират хората, какво точно се е случило и как са се изпарили парите. Margin Call от 2011 год. без да назовава конкретна фирма ни показа част от краха на борсата. А френският Le Capital (2012) и Вълкът от Уолстрийт (The Wolf of Wall Street, 2013), въпреки че не са пряко свързани с кризата, ни показаха как се случават нещата зад тезгяха на банките. Финансистите (а и не само) разчитат на незаинтересоваността на хората и печелят от нея.

The Big Short или в буквален превод - „Голямото късо“ идва от „къса продажба“ (short selling) - да продадеш нещо, което все още не притежаваш и да го купиш на по-ниска цена след това. На практика ти „залагаш“, че цената на дадена акция (или какъвто и да е друг финансов инструмент) ще падне в бъдеще. Хазарт, да :) Във филмът ни разказват за CDO (някаква форма на ипотечни облигации), които на теория са страшно стабилни и безрискови, докато някой реши да провери, дали е така в действителност. Оказва се, че необслужваните ипотеки растат постоянно, но CDO-тата, които би трябвало да реагират на тези промени, продължават да се продават на цени неотговарящи на реалността. Michael Burry открива надценените ипотеки и играе на късо с парите на фонда, който управлява. Всички знаем какво се случва накрая - в крайна сметка Бъри печели на плюс с 489.34%.

Филмът се опитва да образова зрителите си, без да е скучен като за това допринасят, както актьорите, така и забавните моменти. За да е опитът успешен е нужно и зрителите да се опитат да осмислят финансовият пазар и как работи той. Дали в наша ползва или пък не… Гледайте The Big Short! Помогнете му да постигне целата си!

Post a Comment