Отвъд разлома

21.02.16 – 00:56

Отвъд разлома“ е сборник с разкази от Питър Уотс. Същият, написал един от най-добрите научно-фантастични романи, които съм чел в последните няколко години - „Слепоглед“.

Историите са разнообразни, темите също - разчепкват се отново срещи с непознат разум, на какво е способен мозъкът ни, както и не е ли по-добре да променим себе си, вместо околната среда. Ново тук се явява доста (няколко от по-кратките разкази) застъпената религия. Разбира се, съвсем не като нещо, в което се опитва да ни убеди, по-скоро като опити да се погледне от различна гледна точка. В интерес на истината, лично на мен ми е интересно, когато религията се поднася по по-нестандартен начин - тук няма директни ебавки, но Уотс си е доволно критичен.

„Островът“ беше нещото, което ми направи най-силно впечатление. Хора строящи мрежа от хиперпространствени тунели, пътуващи с подсветлинна скорост, ужасно бавно, само напред към безкрая на вселената. Кратък отрязък във времето прекарано с тях, докато се сблъскват с нещо неизвестно, нещо разумно в космосът, стоящо точно на пътят им. Одраскваме само част от историята, която носят със себе си, взаимоотношенията им с изкуственият интелект управляващ кораба, последиците от решенията, които вземат. Не случайно историята е спечелила награда Хюго за най-добра повест през 2010 год.

В „Ниша“ Уотс ни разказва за Лени Кларк - жена, работеща в станция на дъното на океана, но чувстваща се по-комфортно навън във водата със специализираният си костюм, отколкото в клаустрофобичното, скърцащо убежище, което всеки момент може да се смачка под тоновете налягане. По-късно писателят доразвива темата в трилогията Rifters - за модифицираните хора пригодени да работят в дълбоководна обстановка. Още един разказ има в сборника, който също ни води дълбоко под водата -  „У дома“.

Изключително много ми допаднаха всички разкази, въпреки че са писани в доста голям период от време и скачаме от тема в тема. А може би, това е и най-хубавото в подобни сборници. Надявам се, да се появят на български и други негови произведения.

Post a Comment