Твърде лош, за да умре

23.01.16 – 21:12

Твърде лош, за да умре“ на Франсин Матюс би трябвало да е шпионски трълър. Имаме Иън Флеминг, който преди да измисли Джеймс Бонд реално е работил в разузнаването (както всъщност и авторката на тази книга е работила като анализатор за ЦРУ). Имаме също Чърчил, Рузвелт и Сталин планиращи операция Овърлорд, част от която е дестанта в Нормандия, където през Ламанша се прехвърлят около 160 000 хиляди войници в първият ден. Но историята вече я знаем и там не навлизаме в детайли. Това, което ще чопли любопитството ни до края на книгата е, че сред делегациите на Чърчил и Рузвелт има немски шпионин, който предава информация от мястото на събитието. Live!

Разбира се, трябва да се запази в тайна кога и къде съюзниците ще открият вторият си фронт срещу нацистите. Тук романът изведнъж завива и спира. Получаваме стандартно криминале, където всички са в една стая, а сред тях има убиец. Започва подробно запознаване с всеки от стаята като, разбира се, всички са навързани и оплетени като черва. За щастие, поне не оставаме затворени в една сграда до края. От Кайро летим до Техеран, а накрая получаваме и малко екшън.

В крайна сметка, ако на заден план не се случваха исторически решения и не бяха замесени, както тримата съюзници, така и Флеминг, и Алън Тюринг с няколко реплики по телефона, то щяхме да имаме не особенно оригинално криминале. С тях нещата стават по-поносими и задържат интереса до края. Не съм разочарован, но реално няма и какво да похваля - книжка за убиване на няколко часа.

Post a Comment