Lenovo E520

21.11.11 – 00:56

След като преди няколко дни харда на лаптопа си замина, го смених с по-нова машинка - Lenovo Thinkpad Edge E520 - Процесор i3 2330; 4GB RAM и 500GB HDD.

Дръпнах едно инсталационно CD на debian и го подкарах. Нещата за отбелязване:

Wireless:
08:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 1000
От wiki.debian.org/iwlagn разбрах, че само трябва да разреша на debian да си инсталира от non-free (несвободен софтуер) firmware-iwlwifi пакета и да пусна iwlagn модула. За момента работи безпроблемно.

Ел.подпис:
Не знам как е при другите доставчици на сертификати, но Инфонотари имат wiki, а в него секция за linux - wiki.infonotary.com/wiki/Категория:Linux - и преди няколко години, когато го пусках за първи път, и сега, четеца, картата и подписването във Firefox се подкарват за отрицателно време.

Принтер:
Преди около 4-5 години, когато взех Samsung ML-1520 ми направи впечатление, че на кутията пишеше, че поддържа linux. Рядко срещам хардуер, който изрично указва това. Безпроблемно съм го пускал на няколко компютъра с 2-3 клика, но тук ударих греда. Принтера се инсталира, печата тестова страница и… до там. Рестарт, още една страница… пак увисва.

Оказа се, че му трябва splix пакета, който съдържа някакви 2.0 версии на .ppd файловете, които вече работят нормално.

Touchpad:
На Lenovo-то е леко странен с бутони отдолу и отгоре, а самият тъчпад е мултитъч. След инсталацията само можеше да се движи курсора. Нямаше натиск, скрол… Ключът от палатката е в wiki.debian.org/SynapticsTouchpad и конкретно създаването на /etc/X11/xorg.conf.d/synaptics.conf - във wiki-то има даден работещ пример.
Който се е сетил за Trackpoint-а е голяма работа. Движите курсора без да движите пръста; само с наклон в нужната посока, а ъгъла му дава ускорение. Свиква се буквално за 5 минути. Евала!
Със задържане на средния бутон и тракпойнта може да се скролва; трябва ви пакета xinput и един файл: .xsessionrc в домашната директория. Описано е на thinkwiki.org/wiki/How_to_configure_the_TrackPoint

Някой беше решил, че Fn клавиша (поставен най-долу в ляво) ми е по-важен от Ctrl и функционалните клавиши на горния ред… Неправдата вече е поправена от BIOS-а. Трябва да видя дали не мога да спра тъчпада и да остане само тракпойнта.

Все още не съм си играл с четеца на карти, синия зъб и видео ускорението.

 1. 4 Responses to “Lenovo E520”

 2. Браво, Бат Стелте, браво.
  Утре ще да се позаниемаеш и с моя IBM…

  By morrt on Nov 21, 2011

 3. За пръв път чувам, че може да се сменят Fn и Ctrl бутоните на Lenovo Thinkpad. Ще проверя утре на моя служебен R61.

  By Марин on Nov 21, 2011

 4. Леново се оказа добра фирма. Първоначално имах съмнения, но машинките са им доста опционални.

  By почивка бали on Feb 2, 2012

 5. Страхотна статия, беше ми много поелзна точно исках да видя и какво други мислят за това…..” На Lenovo-то е леко странен с бутони отдолу и отгоре, а самият тъчпад е мултитъч. След инсталацията само можеше да се движи курсора. Нямаше натиск, скрол… Ключът от палатката е вwiki.debian.org/SynapticsTouchpad и конкретно създаването на /etc/X11/xorg.conf.d/synaptics.conf - във wiki-то има даден работещ пример.” и при мен беше абсолютно същото първоначално реших да няма проблем, но явно всичко е ок.

  By почивка бали on Apr 3, 2013

Post a Comment