параноя

31.07.10 – 14:31

Параноята в И-нет не е непременно лошо нещо, дори е полезна :) Повечето хора смятат, че са анонимни и обикновено заявявайки “нямам какво да крия” с удоволствие споделят, волно или не волно, всякаква лична информация.

В linux-bg.org е публикувана интересна статия със съвети - За уеб браузъра и неприкосновеността на личния Ви живот - или как да прилагаме параноята на практика :)

Честно казано, въпреки че съм наясно с масовото събиране на информация от всеки сайт (дори моят скромен блог си прави автоматична статистика), някои неща просто са по-полезни, от колкото биха навредили. Например бисквитките - без тях би трябвало да помня и да въвеждам по 100 пъти на ден потребител/парола във всеки втори сайт, което, меко казано, е неудобно. gmail - пощата на google - също ми върши перфектна работа (да, мога да си пусна собствен мейл сървър, но просто не си струва усилията), но освен търсенето други услуги на google не ползвам. Просто трябва да бъдете наясно, че веднъж тръгнали из И-нет вече сте публична личност и внимателно трябва да преценявате, какво да споделите. Освен това повечето технологии и услуги, които ползвате, употребяват данните за свои собствени цели (на това му викат троянски кон - на пръв поглед полезна програма/услуга, която има повече възможности от официално обявените) и ако това ви притеснява да ограничите тяхното ползване.

Post a Comment