за четенето и пиратството

23.06.10 – 23:47

Може би сте прочели доста неща вече по случая с http://chitanka.info/

Може би, както всеки българин, сте се възмутили, че чуждото вече не е общо и ГДБОП са прибрали един от сървърите обслужващ библиотеката.

Може би, сте се замислили, че все пак автори, преводачи, издатели и продавачи все пак трябва да печелят по нещо…

В крайна сметка полицията просто направи една доста мащабна PR акция за популяризация на пиратството… но те толкова си могат. Хора, които до сега не бяха чували за читанката, хора, които дори не използват И-нет се чудят как едни идиоти са седнали да сканират едни книги, да ги редактират, форматират, каталогизират, съхраняват и разпространяват… без пари. Щото, нали, колкото и да сме българи, все по някое време се сещаме, че всяко нещо струва пари. Че утре, щом от ЕС ни кажат, че България трябва да си цифровизира библиотеките, за да са достъпни от всички (не в затворени и DRM формати) ще се изсипят милиони левове/евро за труд, който сега шепа ентусиасти извършват безплатно.

Разбира се, все още нямаме закони за това. Разбира се, закони ще се напишат, но не от читателите.  Разбира се, издателите искат да предлагат монополен продукт… на заем… за едно четене :)

Всички потребители губим войната срещу държателите на права. Те са хората с парите, които не са създали нищо, но печелят от него. Те са хората, които плащат за законите. Те са хората, които казват, колко струва дадено произведение (книга, филм, лекарство). Пазарна икономика? Не, мерси! А ние… ние пиратстваме! На абордаж!!!

  1. One Response to “за четенето и пиратството”

  2. Браво, Стелте!

    By morrt on Jun 24, 2010

Post a Comment