без заглавие

24.01.10 – 21:24

Не успях да измисля заглавие за този пост. Може би, защото става въпрос за политика…

In the Loop Миналата седмица, седмицата “Желева”, гледах In the Loop - английска политическа комедия. Всъщност не е комедия, по-скоро - сатира. За мръсните номера, за кирливите ризи, за всички, на пръв поглед, дребни нещица, които като се раздухат и стават новини за първа страница на вестниците. За това как един политик без позиция е поставен по средата на два враждуващи лагера и обира всички негативи. За това как един документ, изровен от някъде, след съответното поокрасяване, става причина за тежки решения. Не, сигурен съм, че никой в Англия не е чувал за Желева преди една година, когато е сниман филма… просто политиката навсякъде е една и съща - отвратителна. Все пак, добре е да се види, какво става извън полезрението на обществото и как действат на практика нашите избраници…

И за да не пиша още един политически пост, ще вмъкна тук и един коментар към премиера ни, г-н Борисов. Той се изказа (не за първи път), че МВР трябва да има незабавен (да се чете - неконтролируем) достъп до трафичните данни на населението на България. Моето мнение е цитат от детектива на Чандлър, Филип Марлоу в разговор с полицията:

- Докато вие, момчета, не сте господари на своите души, няма да сте господари и на моята. Докато не може да ви се има доверие винаги и във всичко, по всяко време и при всякакви условия да изровите истината и да раздадете възмездие по справедливост - докато не дойде това време, аз имам правото да се вслушвам в собствената си съвест и да закрилям клиента си, както преценя за най-добре. Докато се уверя, че няма да причините повече вреда, отколкото ще сторите добро на истината. Или докато не ме завлечете пред някой, който да ме накара да проговоря.

А по въпроса, че мобилните оператори имат достъп до тези трафични данни и от тях изтича информация, то трябва да е ясно, че тези оператори имат само една част от тези данни… и защо по-дяволите не направите така, че да спре изтичането, а го давате за пример?
Ако някой ден, когато полицията започне да си върши добре работата; когато съдът започне да си върши добре работата; когато политиката спре да се бърка в работата на полиция и съд, съм сигурен, че няма да имате проблем да прокарате този закон. Все пак съм доволен, че общественото мнение се чува. Благодаря за вниманието :)

 1. 3 Responses to “без заглавие”

 2. Кирилица.
  Goood!:)

  By morrt on Jan 25, 2010

 3. Това с мобилните оператори е нагла демагогия.

  Те разполагат с данните, но законът им забранява да ги използват, освен за минимално необходимото. Същото, подозирам, е и положението с МВР.

  Ето един логичен паралогизъм: В Столипиново (могат да) крадат ток, следователно на МВР трябва да се разреши да не си плаща сметките.

  By Спас Колев on Jan 25, 2010

 4. *аналогичен :)

  By Спас Колев on Jan 25, 2010

Post a Comment