Xfce и други промени

05.01.10 – 22:12

Xfce е графична среда за linux (GNU/Linux и други UNIX-подобни; за да сме по-точни). Отличава се от KDE и Gnome по това, че доста по-лека от към изисквания за ресурси. Преди време я ползвах, когато на KDE-то му отесняха 256-те MB RAM на предишното ми PC. Сега решението да сменя средата не е заради липса на хардуер, а защото KDE-то вече е 4.3.4 в debian unstable, но все още има трески за дялане. В случая изтичане на памет, което правеше компютъра неработоспособен след около седмица uptime.

А това е Xfce в действие, малко след като съм изгледал двата Tomb Raider-а :)


От друга страна, единственото KDE4 приложение, което след преработката става за нещо е KTorrent. След последният update на системата, версията се вдигна на 3.3.2, която не че е лошо, но в един от тракерите, които използвам, е забранена в момента (няма кой да добави новата версия). Затова пуснах паралелно и Deluge (1.2.0rc5) - друг доста използван linux torrent client. При натоварване около 30% в сравнение с KTorrent, Deluge-то харчи между 2 и 3 пъти повече ресурси. Е, не е проблем, защото те са нещо от рода на 1% CPU и 1.5% памет срещу 3% CPU и 3% памет. И двата клиента са добри и имат всички необходими функции, но ще продължа да предпочитам KTorrent. Deluge има фешън (AJAX) web интерфейс, който обаче не работи особено добре за сега.

mplayer-а ми е основния video/audio player от години и не виждам начин как някой може да му прави конкуренция в скоро време. Има един недостатък - няма добър GUI (графичен интерфейс), съответно е доста трудоемко да си подредиш playlist, който да си пуснеш преди заспиване :) Amarok беше нещото, което дълго време ми вършеше добра работа, но след 2.0 (KDE4) просто не беше вече същият. Много от основните му функции изчезнаха (както и на доста от програмите пренаписани за KDE4) и стана доста сложно за употреба. Скоро си инсталирах Exaile, който е писан за GTK+ и наподобява старият Amarok - супер е!

 1. 2 Responses to “Xfce и други промени”

 2. Дааа.И този клиент на десктопа ти е много нестабилна версия..

  By жълт on Jan 6, 2010

 3. И аз за това щях да отворя дума…
  Бат’Стелта има уникалната способност да загърбва важното, истинското и “Уааааау”-то, и да обръща внимание на досадните подробности от пейзажа.
  Срамота!

  By morrt on Jan 7, 2010

Post a Comment