Moon

29.11.09 – 16:56

Moon Moon. Или на български - Луна. В доста забързани начални кадри ни обясняват как всичко започва на Земята. Откриват как да добиват възможно най-чистата и евтина енергия - хелий 3, който се среща много рядко на планетата, но е в изобилие на повърхността на Луната. Вече сме там, комбайните хвърлят облаци прах, Сам Бел е със скоро изтичащ три годишен трудов договор и за компания - робот. Стартът е доста забързан, но началната комбинацията е перфектна и очаквам един страхотен филм. Отбелязвам си, че изпращането на добитата суровина е като в “Луната е наставница сурова” на Хайнлайн и се случва инцидент, след който Сам се събужда в медицинското отделение… следват спойлери:

Тук става нещо! Кой го е преместил? Та той е сам на Луната. Как се озова там? Всичко, разбира се, си има логическо обяснение - клонинги. Няма да разказвам всичко подробно, но се случи така, че наскоро препрочитах “Звездните дневници” на Лем. Един от разказите показва доста цветно какво би могло да се случи с клонинги в затворено помещение. Четох и още една подобна история в “Бягащият ловец” на Джордж Р. Р. Мартин, Дозоа и Ейбрахам (да и аз не ги познавам всичките). Като е тръгнало със сравненията, трябва да спомена и едно мнение, което се препокрива с моето - това е по-правилният The Island.

Та така, харесам ми, но като цяло останах с впечатлението за deja vu. Като за това съм си виновен сам ;) Роботът, обаче ме изненада като правеше точно обратното на това, което си мислех, че ще направи. Браво на него :)

Опит за субективна оценка: 8-9/10

  1. 2 Responses to “Moon”

  2. Добра преценка! Малко закъня този път. Пък НА!

    By morrt on Nov 29, 2009

  3. горе да се чете *обективна*. да се еа в заплеса…

    а за закъснението си имам основателна причина. започва с “м” и завършва на “ързел”.

    By stealth on Nov 29, 2009

Post a Comment