blu-ray

02.09.09 – 00:12

Вече втора седмица съм без компютър (да се разбира без медийния сървър, лаптопа е on-line) и взеха да ми идват едни мисли…

Въпреки че Blu-ray като формат се наложи над HD DVD, разпространението му в България не е кой знае колко широко. Дисковете, които се издават са от порядъка на 50-60 лева и все още са малко като заглавия - не са много филмите заслужаващи повторно гледане, а какво остава и за покупка на диск. Прооптики имат прилично представяне под формата на блог, а за другия издател - А+ - И-нет явно не съществува. Но пък бъдещето е пред нас, така че да видим как стои въпросът с player-ите.

Знаех, че Playstation 3 (което всъщност е игрова конзола) е първият масов blu-ray player, но не очаквах, че след толкова години на пазара, все още ще е един от най-добрите. Още повече, че тези дни започнаха продажби на новата slim версия, която на всичкото отгоре е и по-евтина (около 600 лева в момента). Това на практика си е още един компютър, а на мен не ми е нужен още един компютър (това аз ли го написах!?). На нея обаче, вече не може да се пусне linux дистрибуция (да де, не че ми е нужно И там да пусна linux, но е кофти като се орязват възможности безпричинно), няма и дистанционно (има, но си плащаш допълнително… стотина лева), така че допълнителните възможности (това че може да се играят игри въобще не го споменавам) не ме блазнят особено.

Другия вариант е самостоятелен player. Цените вече да доста надолу (хммм…), устройствата са конкурентни като възможност на PS3, но все още… Panasonic DMP-BD35EG-K е по-стария, миналогодишен модел, който няма почти никакви разлики с по-новия BD60, но струва 550 лева в момента. Погледнете, моля ви се, по колко се харчи същия модел в ebay… Когато и тук, средният клас добри player-и, паднат до 300-400 лева най-вероятно ще си взема. Интересното на blu-ray player-ите, освен за гледане на филми в HD, е че могат да обработят/увеличат видеото от DVD до 1080p резолюция, което е идеално в предвид, че повечето от дисковете ми са DVD (то всъщност… са само DVD, какви други да са :) ).

blu-ray ROM за PC е около 200 лева (записвачка - над 300), но под linux пускането на blu-ray филми не е точно безпроблемно (а при цените на празните BD няма никакъв смисъл от записващо устройство).

Post a Comment