разни неща

18.04.09 – 18:16

Иво Инджев се чуди как хората вярват в разни неща. Ами, хммм… че то утре е Великден. Хората от край време си вярват в разни неща. В повечето случаи - адски нелогични неща.

Свободата, да. Свободата да вярваш, в каквото си поискаш и свободата да накараш някой да повярва в нещо глупаво. Кой носи отговорност?

Да вземем, например, един политик. Обещава нещо, хората му вярват и го пращат да ги представлява в парламента. Той не прави нищо (да не кажа, че прави неща, които не трябва да се правят…). Кой носи отговорност? Хората са му повярвали, гласували са за него, направили са го депутат за да ги представлява. Той представлява тях. Неговите действия са техни действия. Те носят отговорността. Но могат ли да го обесят пред парламента, за това че не изпълнява каквото е обещал, че не работи в интерес на хората, че е излъгал. Не, не могат. Политика има власт, но не носи отговорност… Не смятате ли, че има нещо сбъркано в това?

Аз съм гласувал, но не съм виждал лично депутата, който съм избрал. Той говори (само преди избори) с избирателите си, чрез медиите - радио, телевизия, вестници. Говори удобни за него неща. Проблемите се премълчават. Истините се изказват наполовина. Лъжите се замазват. Журналистите имат властта да са мост между политика и избирателите му, но само еднопосочен, защото е по-удобно да си просто инструмент и да не носиш никаква отговорност…

Отговорни са хората. За всичко. От лошото управление на държавата, до вярата им в хороскопи. Отговорни са за топенето на ледниците и цената на петрола. Отговорни са за световната икономическа криза и за кредита, който погасяват. Но няма какво да направят. Власта е у други, а те не носят отговорност за нея.

Post a Comment