IPRED в Швеция

27.03.09 – 21:46

Писах преди време за криптирането на торенти, което всъщност криптира само съдържанието на пренасяната информация и прави трудно маркирането на torrent трафика. Трафичните данни - от кого и за кого е дадения пакет информация - могат да се обработят от ISP-то (да, доста трудоемко ще е, но е възможно), дори и обикновеният потребител може да види в торент клиента си IP адресите на пиърите, в частност на сийдърите, в частност на ъплоудера - човекът качил торент файла на торент тракера.

За пред съда обаче, тези данни не са достатъчни. Най-малкото, защото биха могли изключително лесно да бъдат манипулирани. Шведите (за политиците им става въпрос) обаче въвеждат доста строго тълкувание на IPRED (европейска директива за интелектуалните права), според което те изправят пред съда само възоснова на IP адрес засечен, че използва торенти за сваляне/качване на съдържание защитено с авторски права (не съм чел закона им, но по такъв начин се коментира). И влиза в сила от 1-ви април (там май си нямат ден на шегата).

Начин да се заобиколи това, за момента, е само чрез нает сървър, през който да се прекара целият bittorrent трафик. За съжаление това решение е доста скъпо. The Pirate Bay подготвят VPN услуга, наречена IPREDator, коята има за цел да предложи сравнително по-евтино решение - 5 евро на месец. Все още е beta версия и нямам идея как точно ще работи. Тоест имам, но при по-голям трафик сървърите просто ще се сгънат от натоварването. Ще поживеем, ще видим какво ще се получи в крайна сметка. И да се надяваме да не ни докарат и нашите политици такива закони. За съжаление, медийната индустрия има прекалено много пари за да си купи каквито и да е закони (за да източи от хората още повече пари), в която и да е страна (личното ми опасение е, че България ще е една от първите държави, която ще последва светлия пример на Швеция).

Post a Comment