софтуер за колекционери

15.02.09 – 21:25

Бях си написал, преди време, едно приложение на php, което ползваше MySQL, за да си поддържам по-лесно колекцията от филми. Присетих се за него, когато наскоро си изтеглих филм, който вече имам. Не че е нещо страшно, но пък е странно… Не ми се пуска сега DB, та разгледах няколко програмки, които си пазят данните при тях (във файл или ползват SQLlite).

Griffith е първото нещо, на което попаднах. Актуална версия 0.9.9. Изглежда добре, забърсало е изгледа на KDE4. Взема си коректно информация от IMDb. Ползва SQLite, но може да се върже и за MySQL или PostgreSQL. Дотук добре, но не се разбрахме. Не смятах, че през 2009 год. ще открия програма не работеща с кирилица. Особено пък под linux, където уникод (UTF) си се поддържа стандартно от не знам колко време… Пиша за алтернативно заглавие - “Матрицата” - цъкам “запис”, а то все едно се опитвам да вкарам квадратен предмет в кръгъл отвор. Друго - зададените полета, които могат да се попълват са в достатъчно количество, но не могат да се променят, както и да се добавят други или премахват. Фешън, но нефункционално.

Tellico е другото нещо, което пробвах. Версия 1.3.3 (от debian unstable, иначе вчера е излязла 1.3.5). Освен за филми, може да се ползва за музика, книги и всякакви други неща. Може да ползвате каквито си поискате полета за попълване, групиране, търсене. Не е проблем за тип на носителя да се зададе, освен стандартното DVD, така и DVD5, DVD9, 720p, 1080p и каквото още се сетите. 1.3.3 версията има проблем с извличането на инфо от IMDb (не е пълно), но може да се ползва Amazon или Animenfo, а и от 1.3.4 това трябва да е поправено.

Проблемът, който не мога да реша е кой ще ми въведе всички филми в базата данни…

Post a Comment