МВР

24.01.09 – 18:32
Кръстословица в полицейски вестник:
1. Първото име на Тодор Живков.
2. Река в България започваща с “Т” и завършваща с “унджа”.

Полицаи има много (най-много от страните в ЕС) - умни, тъпи, корумпирани и не чак толкова. Но всички те изпълняват заповеди. Да видим какво прави вътрешният министър:  “Престъпниците пренасочиха комуникациите към скайпа и затова е важно МВР да може да го следи.“. Браво! Похвално! Ето това ни трябва! Да станем втората страна в света, след Китай, следяща какво си говорят хората!

По темата за събиране на трафични данни се изписа много напоследък. Така и трябва, но в крайна сметка, точно хората решаващи това си нямат на идея какво правят. Защото това са напълно ненужни данни, които ще се съхраняват 2 години. Дали тези хора знаят колко ще струва събирането на тази информация? Колко ще струва обработката? (Ще усвоим тук едни пари…) И колко лесно може да се заобиколи всичко това…

Proxy. Повечето комуникация може лесно да мине през прокси. То може да бъде в България, САЩ, Китай… където се сетите. Доста от тях поддържат и SSL. Потърсете open proxy в google.

Tor. Нещо като усъвършенствано прокси. Всъщност, цяла мрежа, правеща ви малко по-анонимни. Има лесен за ползване plug-in за Firefox.

Разбира се, тези решения си имат недостатъци. Скоростта е доста ниска, а ако държите на сигурноста, по-добре не ги използвайте. За без пари толкоз.

Компютър под наем. Много хостинг компании, предлагат и компютри под наем. За предпочитане някъде от другия край на света. Можете да го ползвате като прокси или да си изградите криптиран тунел до него. Ако МВР слуша, ще записва точно едно голямо нищо! Разбира се, винаги могат да поискат информация от хостиг компанията, но едва ли ще получат много, освен ако не става въпрос за наистина сериозно престъпление…

Post a Comment