KDE4

17.09.08 – 22:18

Наскоро попаднах на The REAL reason we use Linux. Вярно е, всичко е вярно. Всичко е в забавлението. Да можеш да научиш как стават нещата отвътре, по трудния начин. Да счупиш нещо и да си го поправиш. Да играеш тетрис, да се оставиш да те затрупа и да разчистиш екрана от няколкото останали свободни реда отгоре. Е, трябва ти много свободно време и желание.

След време, обаче идва мързела. Защото системата ти позволява. Не е нужно да се занимаваш постоянно с нея, не е нужна поддръжка, няма безсмислени рутинни действия.  Оставя те да се забавляваш с нещо друго.

Не дочаках KDE4 да влезе в unstable на debian и го инсталирах от experimental. Нещо не се разбраха с темата, която ползвах от sidux, но тръгна. KDE 4.1.1 дойде с update-нат Konqueror и новия файлов мениджър Dolphin. Okular-а го бях инсталирал по-рано, а Dragonplayer все още иска доста работа (няма субтитри). KTorrent-а също е обновен, но не го ползвам на тази машина, забелязах обаче доста промени по опциите за настройка. Ще стане прекрасна система някой ден, поне след година. Докато се интегрират всички приложения… все още се чака новия Amarok. Но пък работи (има дребни бъгчета, ще се update-ва редовно), хареса ми липсата на икони по desktop-а, всичко може да се мести, да се оставя навсякъде. Dolphin, въпреки на пръв поглед малкото си опции, може да прави доста неща, вече ми стана основния файлов мениджър. Няма auto-hide на панелите, обещават го за 4.2 - някъде след нова година. Доза забавление за разнообразяване на мързелуването пред компютъра :)

Post a Comment