книги 30/08

25.07.08 – 00:47

Не се случва много често да гледам повторно някой филм. А да препрочета книга се случва още по-рядко — има толкова много още за четене, защо да се губи време, но “Господарят на светлината” си заслужава. Първата книжка на Зелазни, която ми попадна навремето (или поне такъв спомен ми е останал), та още си го спомням с добро :) Технологично фентъзи (всъщност единственото фентъзи, което успявам да изхраносмилъм) и огромно количество индийска митология, която всъщност не пречи, дори хвърля малко светлина в оная “тъмна индия”. Преоткрих четенето пред монитор - с лаптоп е доста по-удобно. Особено вечер не е нужно допълнително осветление. Има и недостатък, разбира се, имаш чувството, че държиш преносим котлон… Някак си, мисля да се прежаля и да прекарам пак Хиперион.

Започнах “Кантата за Лейбовиц”, но я оставих след първата част - прекалено много ми дойде религията (нещо католическо в случая) и въпреки че е доста добра постапокалиптична фантастика, ще я оставя за малко да отлежи.

Пристигнаха ми книжките, които си бях поръчал (…то станаха две седмици от тогава) и реших да почна с нещо по-леко — “Търговецът на оръжие” на Хю Лори. Много добро начало! Криминален роман, аха-аха главния герой да се окаже Филип Марлоу, но не би… постепенно започна да се разстяга, заприлича на трилър и свърши като… нищо. Ако книжката беше наполовина (първата половина), без големи международни конспирации щеше да се получи нещо наистина добро. Иначе на д-р Хаус явно и писането му се отдава :)

А току що привърших “Вековен дъжд” на Алистър Рейнолдс. Тук, въпреки големия обем, историята се разви доста по-добре (той си ги умее тия неща — Пространството на откровенията се точи вече 5 книжки). Сега виждам, че има статия в уикипедия, което автоматично ме освобождава от повече обяснения. Мързел… Освен да кажа, че ми харесва твърдата научна фантастика, noir атмосферата, чете се изключително лесно (хммм… така де, теоретичната физика не беше чак толкова много…), може би алтернативната история не ми се понрави особенно, но това е лично мение. 6-

Утре продължавам с Чандлър.

Post a Comment