Garfield 2

08.07.08 – 17:47

Взех си новата машинка - много е хубава. Файлов сървър плюс още нещо ;)

Инсталацията на sidux, след бързо минаване през няколко диалога, протече за малко повече от 3 минути. И тъй като няма да ползвам за сега 3D-то на картата, не инсталирах видео драйвъри, инсталацията беше приключила. Рестартиране и KDE-то изгря. Направих профилактичен apt-get update и upgrade, инсталирах NFS сървър и се заех със задачата да търся torrent клиент с web интерфейс.

KTorrent беше първото, което пробвах. Качване, спиране, пускане, добър изглед, но изтегленото съдържание се стоварва в една директория и няма начин за управление. Следващия избор беше Azureus - вече имам достатъчно RAM :) Web интерфейса му е java и на хартия (монитор в случая) изглежда доста функционално, но така и не успях да го видя. Дали заради debian-а, дали заради 64 битовата OS, дали заради някой пропуснат пакет… грешките, които плюеше java-та ми бяха напълно непонятни.

И тогава се сетих за VNC. Хванах това how-to на TightVNC и го пуснах за нула време. Ооо! Ама това по-хубаво и от ssh-а :D Пускам сървъра и си бачкам все едно е при мен. Трафика се колебае между половин и един мегабит (800×600 и 16битов цвят) при нормална работа. Пуснах филм и скочи доста (над 10-15 мегабита), но нямаше видими проблеми през wireless връзка. Опцията да го пусна на пълен екран с 32битов цвят още не съм я пробвал, но и това ще стане. Много яко :D

Post a Comment