viva vista

28.05.08 – 01:11

Глупости!

Връчиха ми лаптопче за оправяне (BenQ Joybook R56) с инсталирана виста. То шарено, шарено, като цъкнеш с десния бутон по desktop-а и чакаш 5 секунди да зареди менюто… Те такова мудно животно не съм виждал досега (и костенурка, и охлюв съм виждал). А машинката не е бавна - двуядрен интел по 1.5 GHz и 2 GB RAM. Лечението е само едно - upgrade до XP. Да, ама официално драйвери няма. Някой “разбирач” дори се изказал, че “с XP няма да ти работи видео картата или RAM-та”!?!?! Въпреки това в И-нет има тонове информация (дори и по български сайтове) и преинсталирах без особени проблеми (което всъщност, трябва да се отбележи - не бях “форматирал” поне от 5 (изпълнени с безгрижие и linux) години).

Да отворя една скоба. Много хора се оплакват, че драйвери (модули, основно на видеото) се инсталират трудно под linux. Не е вярно! Пълния комплект драйвери с всичкото му рестартиране отнема повече време и нерви при windows! Факт!

XP-то е SP3 и заредено с най-необходимото заема около 300 MB RAM и 1-2% CPU. Вистата харчи над 600 MB RAM (на моя лаптоп съм все още с 512) и не пада под 10% натоварване без активно работещи приложения. Смотана работа. А, да, и скрола на тъчпада не бачкаше под Виста. Да ви имам поддръжката…

Самия лаптоп изглежда като добра машинка. Има си всичко необходимо. Не успях да открия (най-вероятно и няма) опция вентилатора да върти non-stop при включено захранване. В заключение искам да кажа две неща. НЕ инсталирайте Виста! И благодаря на заслужилите хора за съществуването на GNU/Linux!

Post a Comment